Avatar of Sabine-Murati

Spis Solskinsvitaminet D3

Indsendt af Sabine-Murati i Paleo viden

15

feb

2013

shining-sun

D-vitamin er egentligt ikke et vitamin, da kroppen (via solens UVb stråler) kan danne det selv. Når d-vitamin aktiveres får det hormonlignende og decideret hormoneffekt, hvorfor det ofte kaldes et ’hormonlignende vitamin’.

Der findes to typer d-vitamin; D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol).

D2 produceres ikke naturligt i menneskekroppen, modsat D3. D3 dannes, når UVb stråler rammer nøgen hud. Tilskud af d-vitamin anbefales derfor at være af typen D3, da det er genkendeligt for kroppen og mere effektivt, det er også langt den mest almindelige form for tilskud.

Hvor får vi d-vitamin fra? Og hvad minimerer vore chancer for at få nok ad naturlig vej?

D-vitamin får vi via solen, i mindre grad via vores kost (æg indeholder fx lidt) og via kosttilskud.

D-vitamin dannes, som sagt, i kroppen når UVb stråler (fra solen) rammer huden. Der er dog en række faktorer, der har essentiel betydning ift. hvor effektivt vi reelt eksponeres og i hvor høj grad vi ‘optager’ disse stråler. Der dannes nemlig ikke d-vitamin blot fordi, at solen skinner. Mængden af UVb stråler afhænger bl.a. af hvor i verden man er og på hvilken årstid. Solen rammer jorden i forskellige vinkler året igennem og det har betydning for i hvor høj grad vi eksponeres for UVb stråler.

Bor man fx et sted på breddegrad 35 eller højere udsættes man ikke for ’d-vitamingivende’ UVb stråler fra solen i månederne november-marts. Det vil sige, at selvom man får sol hver eneste dag i disse måneder, indeholder solens stråler ingen UVb stråler, og der er derfor ingen mulighed for at få gang i syntetiseringen af d-vitamin.

København ligger på breddegrad 55,65. I Danmark har vi altså en endnu længere periode på året uden UVb stråler.

Ydermere bruger de fleste mennesker solcreme om sommeren. De fleste solcremer beskytter via en blokeringsmetode, der gør at fx UVb strålerne ikke kan trænge ind i huden. Med en effektivitet på typisk 93-99% sker der altså en effektiv blokering af de ’d-vitamin givende’ UVb stråler.

Vitamin D3 kan købes her

 

D-vitamin, og optimale blodværdier heraf, har stor betydning for og ved bl.a. lidelser som:

  • Rakitis (engelsk syge)
  • Osteroporose (knogleskørhed)
  • Diabetes I og II (sukkersyge)
  • Utallige kræftformer bl.a. brystkræft
  • Hjerte-kar sygdomme
  • Lidelser forbundet med dysfunktioner i det endokrine system (hormonelle problemer)
  • Autoimmune sygdomme
  • Lidelser præget af kronisk smerte
  • Depression og SAD (vinterdepression)
  • M.fl.

Hvad er det optimale niveau af d-vitamin?

I Danmark er man blevet enige om, at den optimale blodværdi ligger på mellem 50-70 nmol/L. I udlandet er man ofte ikke så konservativ i sine anbefalinger. Dr. Soram Khalsa, M.D. anbefaler i sin bog ’The Vitamin D Revolution’ at blodets indhold af d-vitamin bør ligge på min. 100 nmol/L, hvis man skal have glæde af alle d-vitamins gode funktioner i kroppen. Dr. Khalsa skriver om d-vitamins virkning ift. diverse sygdomme og alt afhængig af ønsket om forebyggelse og behandling af sygdom kan behovet for d-vitamin variere. Der er fx lavet et studie, der viser, en 50% reduktion i tilfælde af brystkræft blandt kvinder, når deres d-vitamin indhold i blodet ligger på min. 130 nmol/L. Se studiet her

Baseret på ovenstående information vil det være fornuftigt for danskere at supplere med d-vitamin i form af orale tilskud i hvert fald fra november-marts – hvis ikke længere! De færreste gør dette, hvilket afspejles i de statistikker der viser, at rigtig mange danskere mangler d-vitamin i varierende grad.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at d-vitamin suppleres med 10mcg dagligt. Dette må siges, at være en forsvindende lille dosis. Er en reel mangel tilstand opstået, vil det være meget svært, hvis ikke umuligt, at rette op med så lav en dagsdosis.

Det er meget individuelt hvor mange mcg der skal til for at hæve en persons niveauer, så man må prøve sig frem. De fleste, der supplerer med mellem 50-100mcg vil opleve, at deres tal stiger fint. Da d-vitamin er fedtopløseligt, anbefales det at købe et produkt, som er opløst i olie af god kvalitet. Tag altid d-vitamin i forbindelse med et hovedmåltid for maksimal udnyttelse.

I tilfælde af tvivl opsøg altid en professionel, der kan rådgive i den korrekte dosering.

Det er anbefalelsesværdigt at få tjekket sit d-vitamin min. én gang om året (fx i oktober inden det bliver vinter), så man kan finde ud af hvor man faktuelt ligger og skræddersy sit behov for tilskud derefter. D-vitamin måles i en blodprøve hos lægen.

*Ovenstående anbefalinger kan ikke stå i stedet for en lægelig vurdering.

Vitamin D3 kan købes her

Send en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive kommentar .

Facebook Login[oa_social_login]

Opret (gratis) medlemskab